Азіатський буйвіл: як виглядає, де живе, що їсть


азіатський буйвіл Згідно із старовинними фресками і наскальними малюнками, серед найперших тварин, яких приручили люди, були буйволи, що відрізняються величезною силою і чималими розмірами. Спрадавна їх використали при обробітку землі як тяглову силу, а також споживали їх м’ясо і молоко. Сьогодні яскравим представником цього виду можна назвати азіатського (індійського) водяного буйвола. Якщо ви ще нічого не знаєте про цього гіганта, то ця стаття покликана вас з ним познайомити.

Зовнішній вигляд

Азіатський водяний буйвіл є парнокопитним представником підродини биків сімейства полорогих, і його справедливо вважають одним з найбільших жуйних ссавців на планеті. Ця потужна тварина в природному середовищі може прожити довше 25 років і має наступні зовнішні ознаки:

  • вага-від 900 кг до 1 т 600 кг;
  • ріст в загривку-близько 2 м;
  • довжина тулуба-3-4 м (у самиці дещо менше);
  • бочкоподібне тіло;
  • розлучені в сторони і вигнуті до спини, довгі, серповидні роги, що досягають в розмаху 2 м;
  • у буйволиць рогу меншого розміру, прямі;
  • ноги-високі, до 90 см;
  • хвіст-потужний і міцний, завдовжки 50-60 см;
  • чорна, груба шерсть.

азіатський водяний буйвіл Чи знаєте ви? У різних країнах до індійського буйвола відносяться по-різному: в мусульманській Туреччині водяний бик зарахований до нечистих тварин, а в індійських племенах тудасов його вважають божественним і використовують для жертвопринесень. >

Хто більший: індійський водяний буйвіл або африканський

Ще одним великим і сильним биком є африканський, який мало в чому поступається своєму азіатському родичеві:

  • трохи менше ріст-в загривку 180 см;
  • вага-до 1300 кг;
  • розмах рогів-190 см

індійський і африканський буйвіл Проте по витривалості і лютому характеру вони дуже схожі і можуть постояти за себе, не тушуючись ні перед великими хижаками, такими, як леви і тигри, ні перед людиною.

Близьким родичем буйвола є бик. Дізнайтеся, для чого бикові рогу і як використовують роги бика як тару для питва..

інші статті  Квітка диффенбахия : користь і шкода для здоров'я людини

Ареал поширення і місце існування

Назву “індійський” і “азіатський” видає територіальну приналежність буйвола. Ці великі ссавці зустрічаються на наступних територіях:

  • на Цейлоні,
  • у деяких регіонах Індії,
  • у Таїланді,
  • Бутане,
  • Індонезії,
  • Непалі,
  • Камбоджі,
  • Лаосі.

азіатський водяний буйвіл Також водяний бик зустрічається на Європейському і Австралійському континентах. Одомашнені особини поширеніші і добре розмножуються в неволі завдяки ізоляції від диких умов.

Важливо! У сільському господарстві фахівці рекомендують використати гній водяного буйвола як добриво, багате поживними речовинами і мінералами. Його застосування сприяє швидкому відновленню порості в житлах цих тварин.

Спосіб життя, вдача і звички

Незважаючи на потужність і силу, буйволи є обережними і передбачливими тваринами і уникають зайвих контактів з людьми. Якщо недалеко знаходяться людські поселення, бики змінюють свій спосіб життя на нічній. Сама назва “Водяні буйволи” говорить про місце їх існування. Ось деякі їх звички:

  1. Велику частину життя бик проводить у водоймах, які є для нього рідною стихією : в річках, болотах, озерах, ставках. Тварина любить майже повністю зануритися у воду, залишаючи на поверхні лише голову з величними рогами. Це хороший спосіб врятуватися від жари і паразитів.
  2. На суші вважає за краще знаходитися в листяних і вічнозелених лісах з рідкісним деревостоєм, без густих заростей, де поруч розташовані водойми.
  3. На відкритих ділянках тварини з’являються рідко, лише у пошуках їжі.
  4. У гористій місцевості буйволи можуть підніматися на висоту понад 2500 метрів.
  5. буйволи

  6. Тварини живуть стадами по 10-12 голів: 1-2 самці, 4-6 самиць з дитинчатами і молодняком, що підріс. Також можливе об’єднання сімейних стад у великі групи.
  7. На чолі стада зазвичай стоїть сама старша і досвідченіша буйволиця: під час пересування вона може знаходитися попереду як ватажок або замикати відступ.
  8. Самиця-ватажок попереджає стадо про загрозу пронизливим фырчанием, після чого її підопічні повинні зупинитися і завмерти.
  9. Після того, як небезпека визначена, буйволи займуть бойовий порядок, але ніколи не нападуть першими: до інших тварин вони відносяться миролюбно і не люблять вступати в конфлікти, а вважають за краще тихо віддалитися в гущавину лісу.
  10. Якщо конфлікту уникнути не вдалося, то бик може атакувати непрошеного гостя особливим чином: ударом одного рогу він здатний відкинути ворога на значну відстань.
  11. азіатський водяний буйвіл

  12. Літні буйволи зазвичай живуть як відлюдники унаслідок того, що ближче до старості у них значно псується характер і вони стають агресивніші, ніж молоді особини. Іноді бували випадки, що престарілі буйволи-одинаки нападали на людей.
інші статті  Вирощування ірги ольхолистной : посадка і відхід в саду

Важливо! Ні в якому разі не можна наближатися до буйволиці з телям на дуже близьку відстань: спочатку мама дуже обережна і завжди готова до захисту свого малюка.

Чим живляться буйволи в дикій природі

Крім того, що водойми буйволам допомагають переносити високі температури, вони ще є для них джерелом їжі : до 70% їжі буйволів знаходиться у воді, інші-на березі. У раціон водяного буйвола входять:

  • різнотрав’я лугів і полів;
  • листя рослин;
  • молоді пагони;
  • бамбукові проростки;
  • зелень кущів;
  • водорості;
  • болотяні трави.

буйвіл біля води

Розмноження

Нижче наводимо інформацію, пов’язану з принципами розмноження азіатського буйвола :

  1. У індійського бика в природному місці існування немає конкретного сезону для гону і отелення. Але найчастіше це відбувається з кінця осені і до середини весни (листопад-квітень). Це пов’язано з тим, що тварини живуть в теплих кліматичних умовах і здатні до зачаття в різні періоди року.
  2. Статевозрілість тварин настає в два-три роки.
  3. В період гону молоді самці-одинаки утворюють тимчасове стадо. Самець видає гучний призовний звук, схожий на рев оленя, який чутний в радіусі одного-двух кілометрів.
  4. Самці влаштовують поєдинки, під час яких демонструють свою силу, але серйозних каліцтв один одному не наносять.
  5. Готова до спаровування самиця поширює особливий запах, що притягає самців і сигнал, що дає їм, до спаровування. Після цього її запліднює самець, що добився розташування.
  6. Вагітність у водяної буйволиці протікає впродовж 9-10 місяців.
  7. З початком пологів буйволиця усамітнюється в заростях, а повертається в стадо вже удвох з малюком.
  8. Зазвичай у самиці на світ з’являється одне пухнасте теля з рудим забарвленням і вагою від 40 до 50 кг, якого мати ретельно вилизує і піднімає на ніжки.
  9. водяний буйвіл

  10. Теля знаходиться з мамою 6-9 місяців, весь цей час живлячись її молоком. Після закінчення цього періоду малюк частково переходить на самостійне годування, хоча мати продовжує його годувати до річного віку.
  11. Впродовж 3-річного періоду телята-самці знаходяться в материнському стаді, а після створюють свої сімейні стада. Самиці залишаються в материнському стаді усе життя.
  12. Кожна самиця отелюється один раз в два роки.
інші статті  Кролики породи Баран

Чи знаєте ви? Молоко буйвола використовується для приготування оригінального італійського сиру моцарела.

Популяція і охоронний статус

Сьогодні у своїй більшості водяні буйволи проживають на територіях, що охороняються людиною. У Індії житла диких биків повністю прив’язані до парків національного значення (наприклад, національний парк Казиранга в штаті Ассам), де полювання на них строго регламентоване. Та ж обстановка склалася і на острові Цейлон. У країнах Бутан і Непал чисельність і ареал індійського бика постійно скорочуються. Причина цього-зменшення площ природного місця існування із-за діяльності людини. Ще однією серйозною загрозою існуванню водяних буйволів являється їх постійне схрещування з домашніми побратимами, що веде до втрати чистоти генофонду. водяний буйвіл У завершенні підкреслимо, що сьогодні популяція цих величних тварин зберігається завдяки їх успішному розмноженню і природоохоронним зусиллям людини.


2019 Сад і город