Гімалайський монал: як виглядає, де живе, що їсть


гімалайський монал На питання, хто такий гімалайський монал, більшість з нас відповість, що це, швидше за все, не риба, оскільки Гімалаї є високими горами. Насправді цей найкрасивіший родич фазана відомий в Азії до такої міри, що навіть удостоївся честі бути національним символом Непалу і красується в офіційному гербі одного з індійських штатів. Цей прекрасний в усіх відношеннях птах заслуговує детальнішої розповіді про себе.

Як виглядає

Гімалайський монал виглядає надзвичайно ефектно завдяки своєму яскравому розфарбовуванню з витіюватими переливаннями всіляких відтінків. гімалайський монал Характерними зовнішніми особливостями його являються:

  • масивне, коренасте тіло з дещо незграбними рухами;
  • сильні ноги жовтувато-коричневого або блідо-зеленого відтінків;
  • потужний і трохи зігнутий коричневий дзьоб;
  • хвіст середніх розмірів, мідного кольору-згори і чорний-знизу;
  • гімалайський монал

  • голова і потилиця-зелені, навколо очей-шкірясте кільце блакитного кольору. На голові у самців-чубок з довгого золотисто-зеленого пір’я;
  • очі з чорною зіницею і темно-коричневою райдужкою;
  • оперення самця переливається червоними, ліловими, зеленими і синіми відтінками;
  • гімалайський монал

  • оперення самиці витримане в строкатих коричневих тонах;
  • довжина самця разом з 23-сантиметровим хвостом складає в середньому 70 см при вазі в 2,5 кг;
  • розмах крил-85 см;
  • самиці подрібніші, з довжиною тіла в 63 см разом з 20-сантиметровим хвостом і вагою в 2 кг
  • самець і самиця

Де мешкає і скільки живе

Ці птахи віддають перевагу високогір’ю з розташованими там лугами з різнотрав’ям на висоті від 2500 до 5000 метрів над рівнем моря. Основний ареал їх тягнеться в Гімалаях між Східним Афганістаном і Бутаном, а також-в окремих районах Тібету. Взимку при великій кількості снігу птаха у пошуках корму опускаються нижче до гірських лісів, де ростуть сосни, дуби і субальпійські кущі типу рододендрона.

Термін життя монала в природі точно невідомий, а в неволі він здатний дожити до 20 років.

Чи знаєте ви? Красень гімалайський монал, належачи до фазановому сімейства курообразных птахів, є родичем звичайної курки. Втім, якщо поглянути на деяких наших нарядних півнів, в це легко повірити.

Спосіб життя і звички

Ці птахи мають хороші льотні якості, проте вважають за краще неквапом пересуватися по землі, лише зрідка злітаючи на гілці дерев. Навіть у небезпечні моменти моналы, як правило, не піднімаються в повітря, а рятуються втечею, намагаючись де-небудь сховатися. гімалайський монал У осінній період самиці разом з пташенятами, що підросли, бродять по крутих гірських схилах, розшукуючи найбільш поживний корм. А зимою моналы об’єднуються в зграї до 30 птахів і спускаються на висоту до 2000 метрів в гірські долини, де менше снігу і легше добувати корм з-під нього. З настанням тепла птаха перекочовують в гори на висоту до 5000 метрів, де годуються до осені.

Дізнайтеся більше про фазанів: розведення в домашніх умовах, годування; як упіймати фазана своїми руками; особливості змісту виду золотий фазан..

Чим живиться

З їжі, яка дістається цим птахам дарма, можна назвати лише жолуді, ягоди і пагони рослин . Для здобичі усього іншого моналам доводиться неабияк потрудитися: комах доводиться ловити, а корені, бульби рослин, личинки комах, які складають чималу частину раціону птахів, особливо взимку, знаходяться під землею. І моналам за допомогою потужних ніг і міцного, дещо зігнутого дзьоба доводиться їх звідти діставати. гімалайський монал Спочатку птахи ногами розривають ямки, після чого дзьобом починають витягати із землі усе їстівне. Окрім вигнутості, що допомагає чіпляти корені, бульби і личинок, на краях дзьоба є ще різальні поверхні, якими монал лихо перерізує жорсткі корені. Птахи працюють настільки старанно, що після них на поверхні гірських лугів залишаються великі ті, що переорали на глибину до 30 см ділянки.

Важливо! У зимовий період моналы іноді не гидують зерновими культурами на засіяних селянами полях в гірських долинах.

Розмноження

У квітні, високо в горах, у моналов починається шлюбний період, який може продовжитися до липня. Самці стають гранично шумними і агресивними по відношенню до суперників і виключно галантними перед самицями. Вони максимально розпушують своє шикарне пір’я, розпускають крила і задирають хвіст, з’являючись перед пані в усій красі, при цьому кланяючись їм і хвацько підстрибуючи. Найгалантніші з кавалерів підносять своїм обраницям ще і який-небудь смачний корм або просто камінчик. пташеня гімалайського монала Перед таким натиском самиці, звичайно, встояти не можуть, і відбувається спаровування, після чого починається будівництво гнізда. Для цього вони викопують в землі неглибоку ямку, дно якої устилають листям, травою і мохом. Відкладається зазвичай три яйця, але іноді їх число може доходити і до шести.

Насиджують ці яйця виключно самиці впродовж 26-28 діб, а самці тим часом перебувають неподалік, пильно охороняючи своїх партнерок і гнізда. Це ж вони продовжують робити і після того, як вилупляться пташенята, допомагаючи в перші дні самицям і в годуванні потомства комахами. Довго в гнізді пташенята, втім, не затримуються, вже через декілька днів вирушаючи за самицею на пошуки їжі.

Під керівництвом своєї мами малюки знаходяться впродовж півроку, після чого стають повністю незалежними, а в два роки досягають статевої зрілості.

Читайте також про інших представників фазановых : дикі кури, куріпки, павичі..

Відео: гімалайський монал

Ці чудові птахи, є істинною прикрасою природи. І хоча їх краса у свій час стала причиною скорочення чисельності гімалайського монала із-за пристрасті до красивого пір’я, нині популяції цих птахів ніщо вже не погрожує.

інші статті  Томат "Трійка", "Сибірська трійка" або "Російська трійка"-ранньостиглий, стійкий до захворювань

2019 Сад і город