Поширені види куріпок і їх опис


куріпка Куріпка-птах, що входить в сімейство Фазановых і загін Курообразных. За рахунок своїх невеликих розмірів вона дуже спритна і швидка. Відмінна риса куріпок-їх надзвичайно висока пристосовність до суворих кліматичних умов, завдяки чому птаха можна зустріти практично по усій північній півкулі, від полярного круга до американських субтропіків.

Тундряная куріпка

тундряная куріпка

Тундряная куріпка мешкає в північних широтах, де веде осіло-кочовий спосіб життя. Своїм зовнішнім виглядом дуже схожа на білу куріпку, через що в місцях спільного мешкання ці види куріпок можна дуже легко сплутати.

Зазвичай тундряный вид таких птахів вважає за краще триматися невеликими групами . Спаровування відбувається у весняний період, а для гнездовок вони шукають кам’янисті розсипи, рясно порослі лишайником.

Куріпок все частіше вирощують в домашніх умовах на рівні з: курями, качками, гусями..

Також можуть вити гнізда в тундрі на схилах пагорбів, в тих місцях, де ростуть кущі. Звичайне гніздо-це неглибока ямка , дно якої вистелене різними стеблинками, листям і травами.

тундряная куріпка

Найчастіше, цей вид ховає свої гнізда під великими каменями або кущами. Приблизно у кінці червня самиці відкладають від 6 до 12 яєць, в період насиджування охороняючи їх. При появі небезпеки вони спочатку затаиваются, а після, всіляко намагаються відвести небезпеку від свого потомства.

Забарвлення птаха-охристе, верхня частина тіла густо покрита цятками коричневого кольору. У літній період забарвлення придбаває сіріший відтінок. В основному куріпки увесь час знаходяться на землі , де вони саджаються на високі камені.

Раціон харчування досить різноманітний і включає ягоди, молоді пагони і бруньки верби або карликової берези, а також листя і квіти інших рослин.

Важливо! На даний момент популяція вказаного виду значно скоротилася. Через це у ряді країн існують державні програми його захисту .

Кам’яна куріпка

кам'яна куріпка

По будові тіла кам’яна куріпка схожа на сіру, але відрізняється від неї більшою масою. Ареал мешкання цього виду охоплює велику територію від Кавказу і до Алтаю.

Також в природних умовах птаха можна зустріти в Середній Азії. Зазвичай куріпки і багато їх видів мешкають в гірських ущелинах , на дні яких течуть річки.

Забарвлення кам’яних куріпок досить строкате, попелясто-сірого кольору, з сизувато-рожевим відтінком. Цей вид в області очей має характерний малюнок у вигляді кільця.

кам'яна куріпка

На боках є темні поперечні смуги, а черевце рудуватого відтінку. Довжина тіла складає 35 сантиметрів, а вагу-від 350 до 800 грам, розмах крил-47-52 сантиметри.

Самиця відкладає приблизно 16 яєць, шкаралупи, що відрізняються глинисто-білим відтінком, яка покрита бурими плямами. Період насиджування триває три тижні.

інші статті  Огірок Форсаж

Раціон харчування включає різноманітні плоди, ягоди, бруньки і зерна. Птах може добувати із землі різне коріння і цибулини. Також в їжу йдуть комахи: павуки, гусінь і жуки.

Пустинна куріпка

Цей вид мешкає на території від Вірменського нагір’я до Індії і від берегів Персидської затоки до Середньої Азії. Раніше ареал мешкання охоплював навіть південну частину Європи .

пустинна куріпка

Зазвичай ці птахи живуть в передгір’ї, в місцях де є яри, ущелини і розсипи каменів. Охоче селяться поряд з джерелами і струмками. Віддають перевагу горбистому ландшафту з невеликою трав’янистою або чагарниковою рослинністю.

Оперення птахів має сірувато-піщане забарвлення з невеликим рожевим відтінком.

На боках є присутніми подовжні широкі коричневі смужки. У самців цього виду на голові є буро-чорна смуга, яка біля зобу перетворюється на своєрідну “краватку”. Маса дорослих куріпок складає 200-300 грам.

Місця, де облаштовуються гнізда-це схили пагорбів, обриви, місця під каменями, біля дерев і кущів. У період до насиджування яєць самиця і самець знаходяться разом і живляться біля гнізда. Зазвичай самиця відкладає 8-16 яєць і відразу після кладки приступає до їх висиджування.

Самці, найчастіше, не беруть участі в насиджуванні яєць, але знаходяться недалеко від гнізд. Проте цей вид моногамний , тому разом з виводком можна зустріти як самицю, так і самця.

Чи знаєте ви? З 1995 року куріпка є державним символом американського штату Аляска.

Біла куріпка

біла куріпка

Дуже красивий вид, що зростає до 38 сантиметрів в довжину і що набирає близько 700 грам ваги. Відрізняється маленькою головою з маленькими очима і короткою шиєю. Маленький дзьоб досить міцний, трохи загнуть вниз.

Короткі лапки покриті густим оперенням, що разом з гострими кігтями дозволяє птахові добре утримуватися на снігу в зимовий період. При погіршенні погодних умов вона риє в снігу невеликі поглиблення, в яких перечікує негоду.

біла куріпка

Звичайний раціон харчування -підніжний рослинний корм: молоді пагони різних кущів, квітки, ягоди і насіння рослин, болотяний мох. Раціон харчування на 97% складається з рослинності і на 3% з корму тваринного походження (личинки, черв’ячки, жуки і мухи).

Цей вид рідко літає і в основному веде наземний спосіб життя, добре бігає і прекрасно маскується. Взимку куріпка біла в якості житла вибирає так звані “снігові камери”, для цього вона вириває ходи в снігу. У такому укритті птах ховається від хижаків.

Вона є зграєвим птахом , але на період розмноження відділяється від неї. В цей час утворюються пари, відтворюючі потомство.

інші статті  Як посадити і виростити цикламен косский в домашніх умовах

Чи знаєте ви? Описаний вид може переносити умови екстремального холоду, зберігаючи сили і енергію в підсніжних камерах.

Вінценосна куріпка

вінценосна куріпка

На відміну від більшості інших видів, вінценосна куріпка мешкає не на відкритій місцевості з невеликою кількістю рослинності, а в тропічних лісах, де її досить важко відшукати.

Доросла особина зростає до 25 сантиметрів у висоту. Головна особливість виду-це яскрава і незвичайна зовнішність.

Забарвлення птахів майже чорного кольору, з помітним синім відливом у самців і зеленим у самиць. На голові у самців є чубок яскраво-яскраво-червоного кольору, який по своїй формі схожий на пензлик.

вінценосна куріпка

Зазвичай вінценосна куріпка живиться плодами і насінням, але на відміну від інших видів в раціоні харчування переважає їжа тваринного походження. Сюди відносяться різні комахи і навіть наземні молюски.

Також вид відрізняється і своєю незвичайною манерою гніздування. Замість висиджування пташенят в ямці, такі куріпки зводять велике гніздо, з входом і дахом. Більшість самиць приводять вже досить дорослих пташенят в гніздо, при цьому акуратно закриваючи вхід гілочками.

Длинноклювая куріпка

длинноклювая куріпка

Ареал мешкання цього виду-сухі ліси Малайзії, Суматри і Борнео. Птахи досить великі, довжина дорослої особини досягає 36 сантиметрів.

Житла куріпки-тропіки, де є густі ліси, особливо зарості бамбука. Іноді представників виду можна зустріти навіть на кілометровій висоті.

Птах досить полохливий , тому намагається якнайшвидше сховатися від людини. Її важко побачити, зате легко можна почути в нічний час, коли куріпка видає гучні звуки, що розносяться на дуже велику відстань.

На даний момент про гніздування виду практично нічого не відомо . По знайдених і досліджених гніздах можна зробити висновок, що самиці відкладають від 2 до 5 яєць, які висиджуються упродовж 18-19 днів.

Чи знаєте ви? Жителі Малайзії придумали цікавий спосіб полювання на таких куріпок. Для цього вони імітують нічні крики і заманюють їх в спеціальні пастки.

Белогорлая шпорцевая куріпка

белогорлая шпорцевая куріпка

Мешкає у вологих гірських лісах Шри-Ланки на висоті 1500 метрів над рівнем моря. Доросла особина зростає до 33-36 сантиметрів. В основному, раціон харчування складається з рослинної їжі-ягід, насіння, кореневищ.

Для того, що в’є гнізд вибирає зарослі схили річкових долин, оскільки в таких місцях найлегше заховати потомство від хижаків.

белогорлая шпорцевая куріпка

У шлюбний період птахи збираються в пари , які не розпадаються навіть після появи потомства. В період мусонів, що триває з листопада по березень самиця відкладає 2 яйця. Пташенята, що підросли, тримаються поряд з батьками і досить швидко привчаються самостійно добувати їжу.

Пустинна куріпка

пустинна куріпка

Мешкає в гірській або пустинній місцевості, де веде осілий спосіб життя. Зазвичай птахи збираються в пари або невеликі зграї . Літають досить рідко і на невеликі відстані.

інші статті  Йод для полуниці

В основному переміщаються по землі, швидко втікаючи від хижаків вгору по гірських схилах, де ховаються в тріщинах і між каменями. У їжу вживають бруньки і насіння рослин, а також невеликих комах.

Розмір птаха навіть менше, ніж у голуба, а вага куріпки складає всього 200 грам. Оперення сірого кольору з невеликим рожевим відтінком, на черевці є присутніми косі смужки коричневого і чорного кольору. На голові у самців є темна смуга, яка нагадує пов’язку на очах.

Місця гніздування-кам’янисті схили гір з мінімумом рослинності. В середині травня самиця відкладає 8-12 яєць.

Важливо! Насправді куріпка відносяться до того ж сімейству, що і тетерук, тобто до Тетеруків.

Мадагаскарська куріпка

мадагаскарська куріпка

Мешкає на острові Мадагаскарі в заростях кущів і у високій траві. Часто можна зустріти на оброблюваних полях, де птах шукає собі їжу.

Також любить покинуті поля, які заростають бур’янами. Розміри дорослої особини складають майже 30 сантиметрів.

Особливість цього виду полягає в його полігамії, простіше кажучи-самець злучається з декількома самицями. Також птахи мають яскраво виражену відмінність в забарвленні за статевою ознакою.

Самці мають яскравіше забарвлення, яке дозволяє їм притягати велику кількість самиць. Після спаровування самиця відкладає досить численну кладку, що іноді складається з двадцяти яєць.

Важливо! Цей вид є ендеміком, тобто, його представники можуть мешкати тільки на Мадагаскарі.

Чагарникова звичайна куріпка

чагарникова звичайна куріпка

Населяє ліси, що ростуть на невисоких горах південного Китаю, також можна зустріти в Тібеті. Представники виду можуть жити на великій висоті: починаючи від 1500 метрів і закінчуючи 2700 метрами над рівнем моря.

Дорослі особини не відрізняються великими розмірами і зазвичай довжина їх тіла складає 25 сантиметрів. У дикій природі чагарникові куріпки тримаються або парами, або невеликими групами до десяти особин.

Забарвлення буро-коричневе, з невеликими плямами чорного кольору. По чорних плямах на горлі можна визначити підлогу птаха, оскільки у самця їх більше.

чагарникова куріпка

У період з квітня по червень утворюються пари, після спаровування самиця відкладає 4-5 яєць. Чагарникова куріпка не будує гнізда , а робить кладку прямо в землі в коренях дерева або ж під кущем.

Незважаючи на свої невеликі розміри, вона є дуже витривалим птахом, здатним виживати навіть в екстремальних умовах Арктики і тропіків. Але проте деякі види потребують захисту , без якої вони можуть просто зникнути.


2019 Сад і город